Składniki (porcja "mały kociołek" dla 6 osób):
ok.1 kg kiełbasy (śląska, toruńska, podwawelska, aleksandryjska)
ok. 75 kg boczku
3 kg ziemniaków
5-6 średnich marchewek
1 nieduży burak
4-5 średnich cebul
6-8 liści kapusty
natka pietruszki
sól, pieprz mielony wegeta
Boczek należy ugotować i pokroić na 5 mm plasterki (zachować skórę z boczku !); warto to zrobić na dzień przed
planowanymi pieczonkami. Kiełbasę trzeba obrać ze skórki i pokroić w 5 mm plasterki. Ziemniaki kroimy w 5 mm
plasterki, marchew nieco cieniej, a burak - bardzo cienko ! W liściach kapusty trzeba obciąć grube części liścia.
Cebule przekrajamy na pół, krimy w talarki i rozdrabniamy.
Na dnie wyłożonego folią aluminiową żeliwnego kociołka układamu skórę z boczku (tłuszczem do góry). Na niej układamy:
warstwę ziemniaków i cebuli (posypując solą i pieprzem), warstwę kiełbasy i boczku, warstwę marchewki i kilka
plasterków (5-6) buraka. Warstwę warto posypać wegetą i posiekaną natką zielonej pietruszki, a następnie mocno
ugnieść, aby jak najwięcej się w kociołku zmieściło. Po ugnieceniu układamy kolejne warstwy jak wyżej. Uwaga:
wegeta jest słona, jeśli używamy dużo wegety, możemy w ogóle nie solić ziemniaków. Generalnie starajmy się raczej
nie dosalać pieczonek, bo można zrobić to po upieczeniu, a w przypadku przesolenia nic już nie da się zrobić !
Po zapełnieniu kociołka przykrywamy wszystko liśćmi kapusty. Kociołek wstawiamy do ogniska zwracając uwagę, aby
ogień się z nim nie stykał. Ogień powinien być mały i otaczać kociołek, płomienie nie powinny bezpośrednio dotykać
dna, bo wówczas przypalenie jesy murowane ! Całość należy piec 50 min, obserwując czy wydobywa się para z garnka.
Przed zdjęciem z ognia warto sprawdzić cienkim patyczkiem (wykałaczką) miękkość ziemniaków. Przed podaniem kociołek
(uwaga, parzy !) trzeba na chwilę odwrócić dnem do góry tak, by "soki" zwilżyły całą jego zawartość. Pieczonki
podajemy na wyłożonym na talerzu liściu kapusty. Do popijania tradycyjnym napojem jest dobrze zmrożony C2H5OH
o mocy 40%, stąd gwarowa nazwa potrawy: pijaczonki.